Bingolotto

Som du säkert vet så spelar Bingolotto, tv-programmet en stor roll i vår svenska bingohistoria. Utan detta spel- och nöjesprogram hade nog inte bingon kunnat bli ett så stort spel online som det är idag. En av de faktorer som ligger bakom dess stora framgångar är att dem alltid stöttat svenskt föreningsliv med en stor del av sitt överskott varje år. Många idrottsklubbar hade haft svårt att fortsätta sin verksamhet om det inte varit för möjligheten att sälja bingolotter och de bidrag som dem fått.

Tv-programmet Bingolotto har inte helt oväntat skrivit in sig i historieböckerna och det som ett av de mest sedda tv-programmen någonsin i Sverige. Sedan starten 1989 har man kunnat ge hela 14,25 miljarder svenska kronor till svenskt föreningsliv. Det var alltså redan sista året på 1980-talet som man sände det första programmet av Bingolotto men då var det i en lokal tv-kanal. Redan då var det Leif ”Loket” Olsson som var programledare, i början gick det kanske inte så bra men man ville ändå efter ett tag försöka ge programmet nationell spridning. Så man ingick förhandlingar med både Nordic chanel och tv4, eftersom de förstnämnda hade en del ekonomiska problem vid tillfället så bestämde man sig för tv4. Den kanalen var då en av de första svenska kommersiella kanalerna. 1991 gick så startskottet för den första av många, många sändningar av Bingolotto i tv4. Något man inte hade en susning om då var att programmet skulle göra enorm succé och bli till ett av de största spel- och nöjesprogrammen genom tiderna.

Redan från början var det massvis med tittare och till det första programmet i tv4 lyckades man sälja hela 70 000 lotter. Bingo blev coolt. Inte långt därefter var man över miljonstrecket och som du förstår gick allt i en rasande fart. Mycket tack vare Loket som ledde programmet under många år efter starten. En stor del av populariteten beror även på att Bingolotto ägs av Folkspel som är föreningslivet i Sveriges egna spelbolag. Det innebär att tusentals föreningar och riksorganisationer är delägare och får en del av kakan. Så många kände redan från början att det även var en god gärning att spela på Bingolotto.